SDE

У Львові відбулась міжнародна конференція, присвячена Андрею Шептицькому

01 листопада 2009
Друк E-mail
З 30 жовтня по 1 листопада напередодні 65-х роковин з дня смерті Андрея Шептицького в Українському католицькому університеті проходила міжнародна конференція «Митрополит Андрей Шептицький (1865–1944): єрарх – пастир – пророк». Під час конференції розглядались 3 аспекти спадщини Шептицького, як ієрарха, як пастира, як пророка. Доповідачі – це ті, хто безпосередньо працює з джерелами. Про це у вступному слові зазначив декан гуманітарного факультету Українського католицького університету Юрій Аввакумов.«1 листопада минає 65 років з дня смерті Андрея Шептицького – великого митрополита, постаті світового масштабу. До цього дня ми вшановуємо молитвою митрополита Андрея, замислюємось над його спадщиною. Не завжди розмови про митрополита підкріплюється фактами. У нього велика спадщина, багато чого ми ще не знаємо. Ця конференція – поштовх для вивчення спадщини митрополитом», - зазначив Юрій Аввакумов.

З доповідю "Митрополит  Андрей Шептицький – душпастир свого народу" до учасників конференції звернувся владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. «Молитва була найулюбленішим заняттям митрополита. Він казав, що в молитві душа очищується, сповнюється любов’ю», - зазначив кир Ярослав Приріз, накреслючи духовний портрет відомого Архипастиря УГКЦ. Доповідач зазначив, що велика кількість праць Митрополита Шептицького знаходиться в архіві та чекають на опрацювання з боку дослідників. Владика Ярослав розповів, що митрополит Андрей мав найбільший вплив у Східній частині Католицької Церкви впродовж першої половини ХХ століття. Його діяльність та наміри виходили далеко поза межі його Митрополії, яка охоплювала Західну частину України. Був він не тільки людиною незвичайних якостей, але й надзвичайних чеснот.

Як зазначив проректор УКУ Олег Турій, друга частина конференції відбудеться у Римі 6-7 листопада з іншими доповідачами, опісля цього – доповіді будуть опубліковані у збірнику.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: уку, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою
Воскресіння Христове

pascha

 

banner

Архів
^ Догори